Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Brasilien.

Senest opdateret 26.11.2020 13:10

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Brasilien.

Læs rejsevejledningen for Brasilien og rejserådene i en tid med COVID-19.

Information om konkrete restriktioner i Brasilien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Brasilien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside 

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Brasilien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder.

Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser. Læs mere i afsnittene Rejserestriktioner og Lokale restriktioner nedenfor.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Danske statsborgere og udlændinge med fast bopæl i Danmark kan rejse ind i Brasilien - dog kun med fly.

Brasilien har indført forbud mod indrejse via havne og fysiske grænseovergange (med undtagelse af grænseovergangene mellem Brasilien og Paraguay) for ikke-brasilianske statsborgere frem til og med den 12. december 2020.

Indrejseforbuddet gælder ikke for bl.a. rejsende i transit eller udlændinge med permanent bopæl i Brasilien.

Det er ikke længere et krav at fremvise dokumentation for gyldig rejseforsikring eller negativ covid-19 test.  

Planlægger du at rejse til Brasilien, opfordres du til at kontakte den brasilianske ambassade i København for yderligere information om mulighed for indrejse, dokumentationskrav mv.

Læs mere om indrejseforbuddet på regeringens hjemmeside (kun portugisisk).

Karantæneregler

Brasilianske føderale sundhedsmyndigheder har hverken regler eller anbefalinger om karantæne eller hjemmeisolation for personer, der ankommer fra udlandet.

De enkelte delstater kan have selvstændige krav eller anbefalinger om karantæne og hjemmeisolation efter ankomst fra udlandet. Hverken São Paulo eller Rio de Janeiro har krav eller anbefalinger på området.

Interne rejserestriktioner

Alle unødvendige rejser internt i Brasilien frarådes.

Der er ikke indført rejserestriktioner på landsplan, men brasilianske delstater og kommuner kan indføre rejserestriktioner med kort varsel, hvilket kan vanskeliggøre rejse med bil eller bus mellem delstater.

Indenrigsfly afgår fortsat fra alle delstatshovedstæderne, dog i væsentlig mindre omfang.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Brasilien. Transit er kun muligt med tilladelse fra brasilianske myndigheder og mod fremvisning af billet for den fortsatte rejse.

Såfremt du ønsker at krydse fysiske landegrænser til Brasilien med henblik på transit videre til Europa, kan ambassaden være dig behjælpelig med at indhente tilladelse fra brasilianske myndigheder til at krydse grænsen.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Brasilien, men befolkningen opfordres til at holde afstand, blive hjemme og sørge for god håndhygiejne.

Forsamlingsforbud

Der er ikke indført forsamlingsforbud i Brasilien, men det anbefales at undgå større forsamlinger.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Brasilien, når man forlader sit hjem, kører med offentligt transport, handler i supermarkeder mv.

Der kan udskrives bøder, såfremt påbuddet ikke overholdes. Bødens størrelse afhænger af hvilken delstat, du befinder dig i.

Nedlukning / Genåbning

Omfanget af nedlukning/genåbning er afhængig af hver enkelt delstat.

Generelt er der genåbnet for forretninger, butikker og indkøbscentre. Restauranter, caféer og barer holder også åbnet dog med reducerede åbningstider. Teatre, biografer, koncertsale mv. er begyndt at åbne i flere delstater.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab. 

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Du skal undgå kontakt med andre mennesker, herunder lokale skadestuer, og sætte dig i telefonisk forbindelse med en læge eller brasilianske sundhedsmyndigheder gennem telefonnummeret 136.

Hver delstat har udpeget ét eller flere offentlige referencehospitaler, som modtager patienter med særlige alvorlige coronavirus/covid-19 symptomer. Du kan læse mere og finde en oversigt over referencehospitaler hos de brasilianske sundhedsmyndigheder (kun portugisisk).

Andre udvalgte offentlige og private hospitaler kan også modtage coronavirus/covid-19 patienter. Du bør undersøge, hvilke hospitaler i dit nærområde, der modtager coronavirus/covid-19 patienter f.eks. via din forsikring.

Desuden skal du være opmærksom på, at der et stigende pres på det brasilianske sundhedssystem i takt med, at antallet af smittede stiger. Det betyder i praksis, at hospitaler nogle steder i landet ikke modtager nye patienter. Det betyder også, at du som rejsende i Brasilien selv med en privat sundhedsforsikring i hånden ikke kan regne med at få adgang til sundhedsydelser, hvis det skulle blive nødvendigt.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant. 

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Visum og opholdstilladelse

Brasilianske myndigheder behandler ikke ansøgninger om forlængelse af visum/opholdstilladelse. Brasilianske myndigheder har informeret om, at der ikke vil blive indført sanktioner i forbindelse med eventuel overskridelse af udløbsdato for visum/opholdstilladelse.

Udrejse af Brasilien

Mulighederne for udrejse af Brasilien er begrænsede. Flere flyselskaber har midlertidigt suspenderet al flyvning fra Brasilien. Andre flyselskaber har indført begrænsninger i deres flyruter fra Brasilien til Europa.

Luftfartselskaber som Air Europe, Air France, Azul, Iberia, KLM, LATAM, Lufthansa, Swiss og TAP flyver til Europa primært fra São Paulo og i mindre grad fra Rio de Janeiro.

De interne transportmuligheder i Brasilien er begrænsede, hvilket kan vanskeliggøre hjemtransport over São Paulo og Rio de Janeiro.

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Hvis du ikke er dansk statsborger eller har fast bopæl i Danmark, gælder der forskellige regler for at rejse ind i Danmark afhængigt af, hvilket land du har bopæl i.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets Hotline vedr. indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

- Det brasilianske Sundhedsministerium informerer om officielle retningslinjer for at undgå smitte, lokalt beredskab, information om antallet af dødsfald og smittede fordelt på delstater (kun portugisisk).
- På app’en 'Coronavírus-SUS' kan du følge de officielle brasilianske retningslinjer og læse om, hvad du skal gøre, hvis du får symptomer. App’en kan hentes til enten ANDRIOD eller iOS (kun portugisisk).

Lokale myndigheders hotline:

- Brasilianske sundhedsmyndigheder: Ring 136

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

- Globo (på portugisisk)
- Folha de São Paulo (på engelsk)

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden eller generalkonsulatet i Brasilien inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Brasilien eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.