Gå til indhold

Forretningskultur

Kulturen er i konstant udvikling, og nogle vil hævde, at det samme gør sig gældende for forretningsmetoderne. Brasilien er et mangfoldigt land med mange forskellige normer og værdier afledt af forskellige kulturer. Følgende afsnit søger at behandle spørgsmål af fælles interesse, som vi af erfaring ved, kan forårsage problemer og frustration for skandinavere og europæere.

Forhandlinger og forretningsmøder
Generelt er den typiske brasilianske virksomhed hierarkisk, og beslutninger træffes af den højest rangerende person.

Brasilianske forretningsmøder er uformelle, men med en respektfuld omgangstone. Møder startes ofte med en afslappet samtale og small-talk for at bryde isen. Imidlertid bør den uformelle og udadvendte atmosfære ikke ses som en undskyldning for at handle uprofessionelt. Brasilianere tager deres tid, når de forhandler. Man må ikke skynde på dem eller fremstå utålmodig. Forvent at en hel del tid går med at gennemgå detaljer.

For brasilianere er personlige relationer vigtige, når de forhandler og de forhandler med mennesker, ikke virksomheder. Vær derfor forsigtig med at ændre dit forhandlingsteam, da du i så fald kan være nødt til at skulle starte forfra. I São Paulo og Brasilia er det vigtigt at ankomme til tiden til møder. I Rio de Janeiro og andre byer er det acceptabelt at ankomme et par minutter for sent. Vis ikke utålmodighed, hvis du bliver sat til at vente. Brasilianere ser tiden som noget, der er uden for deres kontrol og at bruge tid på personlige relationer går forud det at overholde en stram tidsplan.

Hilsener
Hilsener i Brasilien er afslappede. Håndtryk bruges til hilsener mellem mænd, hvor en kvinde bliver mødt af enten et håndtryk eller, hvis begivenheden er mere uformel, et eller to kys på kinderne.

Brasilianere præsenterer sig selv enten ved fornavn alene eller en kombination af for- og efternavn. Selv om brasilianerne er ganske uformelle i deres kommunikation, er det almindelig praksis at anvende Mr. og Mrs. / Miss samt efternavn, indtil brasilianerne selv går over til at benytte fornavne.

At opbygge relationer og personlig kontakt
At opbygge relationer og personlig kontakt er meget vigtigt for brasilianerne. Vent til dine brasilianske kolleger bringer forretningsemnet på banen. Du må aldrig haste i processen med at opbygge relationer. På trods af en præference for at kommunikere ansigt-til-ansigt over skriftlig kommunikation, er det vigtigt at bemærke, at når det kommer til forretningsaftaler, så insisterer brasilianerne på at udarbejde detaljerede juridiske kontrakter.

Brasilien har en meget stærk gruppekultur, og det er vigtigt, at der ikke gøres noget, der ser ud til at genere en brasilianer eller pågældendes relationer. Når dette er sagt, er kommunikation ikke er baseret på strenge regler fra en protokol. Enhver, der føler, de har noget at sige, vil generelt kunne ytre deres mening.

The Trade Council i Brasilien kan kontaktes på repræsentationerne mandag-torsdag, kl. 9.00-17.00 og fredag, kl. 09.00-14.00.

Ambassaden i Brasilia
Tel.: +55 61 3878 4500
Fax: +55 61 3878 4509
E-mail: [email protected]

Generalkonsulatet i São Paulo
Tel. +55 (11) 2127 0750
Fax +55 (11) 3068 9867
E-mail: [email protected]